Gagarin: Lukáš Ferenc

Lukáši, na začátek můžeme říct, že se všichni z kapely Gagarin znáte s pořadateli Meziprostoru již delší dobu. Jako kapela jste akci celkem výrazně podpořili. Ty ses navíc ještě v sobotu vrátil z Colours of Ostrava, kde jste hráli, ještě ten večer zpět na Meziprostor (pozn. Gagarin hráli v pátek na Meziprostoru a v sobotu v Ostravě na Colours). Viděli jsme se na obou Meziprostor párty v Praze. A chystáš se navštívit i ročník 2016. Čím to je? Je to jen díky těm kamarádským vztahům? Nebo má pro tebe Meziprostor i nějaké jiné kouzlo? Jak vůbec vnímáš název Meziprostor ve spojení s tímto setkáním?

Lukáš: Název je v pohodě a jestli se povede, aby názvu odpovídal i obsah, což se myslím na prvním ročníku celkem povedlo, tak je to ten důvod, proč mě to zajímá. Nebýt kamarádů a známých, který jsem za ty roky poznal, tak teda asi o Meziprostoru ani nevím, ale jen kámoši nejsou ten hlavní důvod, proč se mi myšlenka Meziprostoru líbí. Každá parta, komunita, subkultura, ať už je sebeotevřenější, tak si automaticky vytváří hranice, který jsou pro některý zvenčí nepropustný. Je to asi nějakej automatickej mechanismus nebo sociální zákon či co. A tady je najednou vůle se tomu mechanismu/zákonu vzepřít a vytvořit „meziprostor”, to mi nemůže bejt nesympatický.

Meziprostor loni absolvoval svůj první ročník a jistě měl své mouchy. Co bys nám doporučil změnit nebo doladit? Nasralo tě něco?

Lukáš: (směje se) Nenasralo mě fakt nic… Užil sem si to! V něčem to pro mě bylo jak vrátit se domů. Necítím, že bych mohl nějak radit. Jen možná menší pódium. Je mi teda jasný, že Skalák to kvůli Meziprostoru nepřestaví, ale zvýšená nebo ještě hůř, veliká pódia jsou zlo… Akce v čajovně Tentwork měly podle mě větší tah, kouzlo… Ale jestli přijedou hrát Vitaciti, tak těm by to pódium možná sedlo (smích).

Gagarin na Meziprostoru 2015

Jelikož máš osobní zkušenost, jak bys porovnal Colours of Ostrava a náš Meziprostor, které i letos budou ve stejném termínu? Ptám se, protože jsem už párkrát narazil na debatu, kde se společně probírali Colours a Meziprostor. Jak se vám vůbec hrálo na Colours? A pár lidí by jistě zajímalo i to, proč jste tam vůbec hráli, co vás k tomu vedlo? Tím nechci shazovat nebo špinit Colours, ale taky mě to zajímá. Na Meziprostoru se snažíme o DIY cestu a Gagarin mi zase potvrdili, že tohle je i vaše cesta, a teď najednou Colours, pod kterým si já představím něco jiného (nic ve zlém). Takže jak bys to porovnal – Gagarin/Meziprostor — Gagarin/Colours?

Lukáš: Na Coloursech se kupodivu hrálo skvěle a přistup lidí, co nás tam pozvali byl parádní. Já osobně jsem se toho dost bál — už jen kvůli velkýmu pódiu — a chtěl jsem zůstat na Meziprostoru, dát si pivo, pokecat, poslechnout kapely, dát noční plavání… No prostě cokoli, jen ne několik hodin řídit, odehrát koncert a zas řídit, ale nakonec jsem byl rád, že sme zahráli. V jádru to nemáme tak, že někde nehrajem. Jasně, že s Ortelem by sme třeba nezahráli. Někdy je to ale složitý, a někdy diskutabilní, ale jako kapela se asi nechcem a nemůžem vymezovat vůči lidem, co navštíví velký komerční fesťák, i když já osobně nemám moc sympatii k těmhle akcím. Nutno řict, že na Coloursech jsou jak zoufalosti, tak kapely, který jen tak člověk neuslyší a stojej za to. Z Českých fesťáků á la „Matějská pout” je to asi ten lepší. Srovnávat jakkoli tyhle dvě akce mi přijde nemístný, je to jako srovnávat rodinné setkání s návštěvou supermarketu…

Když už jsme řekli, že jsi byl vlastně na Meziprostoru i jako návštěvník festu, co tě zaujalo z programu? Ať už hudebního, nebo třeba i jiného, jestli jsi stihl i něco krom večerních koncertů. A co ti třeba naopak chybělo jako návštěvníkovi setkání?

Lukáš: Tak díky těm Coloursům sem toho moc nestih… Pár kapel jsem teda poslech, a asi nejvíc mě zaujala Kolona… Krom kapel jsem poznal pár inspirativních lidí, což je asi nejvíc. A taky jsem dostal první originální obraz přímo od autora, no kde se ti to stane :) Nechybělo mi vůbec nic!

Gagarin momentálně nehrají, jak to tedy bude do budoucna?

Lukáš: Těžká otázka. Radim je na dobu zcela neurčitou pryč a asi se nám nechce vzít jiného zpěváka. Takže zkoušíme s Romanem jen ve dvou a berem to jako přiležitost to někam posunout. Uvidíme… Momentálně prostě hledáme cestu a možnosti. Zatím máme jeden song novej, kterej se nám myslíme povedl a možná předurčí cestu, jak to dělat dál. No a nebo taky ne… Uvidí se.

Gagarin a Jumper na Meziprostoru 2015

Když neobjíždíš akce s kapelou, jistě je objíždíš bez kapely, hehe. Co teda kromě Meziprostoru bys nám doporučil? Na které akce se těšíš?

Lukáš: Žel nemám moc času, takže můj kulturní život je dost žalostný. V létě se chystám na Freakstock. Mám ty Němce prostě rád… Když už tak v Praze vyrazím sem tam cíleně na koncert, tak se víceméně točím mezi Sedmičkou a Café Na půl cesty. Mezitím se stavím v Bajkazylu, je to vlastně cestou. Mohl by vyjít letos možná Fluff, tam sem dlouho nebyl…

Na Meziprostoru se na tebe letos můžeme těšit jen jako na návštěvníka, nebo se chystáš nějak do programu i zapojit?

Lukáš: Osobně se nijak extra zapojit nechystám… Jediný co je v plánu a snad to vyjde, je „DIY tatoo” workshop, ale to se víc týká mé přítelkyně. Myšlenka je vytvořit prostor a podmínky pro lidi, co si chtěj zkusit udělat kérku. Kamkoli, komukoli, jakkoli… Strojek, čisté jehly, hygienické zázemí a to nejzákladnější info bude zajištěno. Určeno je to jen pro opravdové fajnšmekry :) Kdo na ten workshop dorazí, může v jádru cokoli… Potetovat sám sebe, svoje boty nebo kohokoli, kdo bude chtít… Třeba Kopyho…

Chceš něco vzkázat na závěr? Tak se to v rozhovorech říká, že jo?

Lukáš: Hlavně ať se to podaří, ať dorazí dost lidí, který nemaj tu zoufalou potřebu se vymezovat vůči ostatním a vytvářet nesmyslné hranice mezi lidma. Zbytek se snad poddá… Zatím kapely co jste zveřejnili, že zahrajou, jsou supr. Těším se! Jo a pozvěte Kannout.

Jasně Lukáši, Kannout zveme. Díky za rozhovor a měj se!

Související odkazy: