Alexander Flek

Poslouchejte cca od 19:10 min

Český rozhlas (ČRO): Místo, kde svoboda není jenom prázdný pojem, a kde náboženství, politikaření a masová kultura nenahrazují hledání pravdy, sociální spravedlnost a umění. To je ideální místo pro život tak, jak ho vidí organizátoři festivalu MEZiPROSTOR. Je o tomto víkendu v Meziříčku na Vysočině. No a my o tom teď budeme mluvit s jedním z pořadatelů, teologem Alexandrem Flekem. Dobrý den.

Alexandrem Flek (AF): Dobré ráno, zdravím všechny.

ČRO: Festival Meziprostor je od čtvrtka v plném proudu, tak jak podle vás zatím probíhá?

AF: Je to první ročník tady toho festivalu, nebo vlastně mu říkáme setkání. Takže zatím jsme velmi spokojeni. Lidé se začali sjíždět ještě před samotným začátkem festivalu, už během úterka, středy. A od včerejška tedy jedeme podle programu a jsme poměrně příjemně překvapeni i množstvím lidí, kteří se sešli. Atmosféra je skvělá.

ČRO: S jakou myšlenkou vlastně to setkání Meziprostor vzniklo?

AF: Ta myšlenka je vyjádřena už tím samotným názvem Meziprostor, a podtitul je Setkání mezi nebem a podzemím. Vlastně to místo konání je takzvaný Skalákův mlýn, legendární místo českého kulturního undergroundu, místo kde se scházeli a scházejí lidé alternativní, lidé jinak myslící, lidé často marginalizovaní nebo neidentifikující se třeba s nějakým hlavním kulturním společenským proudem. A my jsme jako parta lidí, skupina přátel duchovně smýšlejících nebo orientovaných, sem jezdívali a měli jsme touhu nějakým způsobem protnout určité světy, aby došlo k nějakému vzájemnému naslouchání, vzájemnému ovlivňování, oplodňování, chcete-li. A proto ten Meziprostor. Takže ta myšlenka je protnutí různých světů, kulturních, duchovních, hudebních, vkusových, a tak dále.

ČRO: Tak jak slyšet za vámi, je tam celkem živo. Co všechno ještě návštěvníci festivalu stihnou, když k vám dorazí třeba teď?

AF: Během dne jsou různé workshopy. Od různých uměleckých, po různé diskuze nad zajímavými tématy. Aktuálně bude třeba diskuze o situaci v iráckém Kurdistánu, nebo o situaci v Řecku. Máme tady lidi právě z těch oblastí, o kterých se hodně mluví ve zprávách. To setkání mimo jiné je právě meziprostorem mezi různými etniky a kulturami. Takže z první ruky ty věci, které třeba budí spoustu obav a možná snad i někdy paniky. Budeme tady diskutovat s přímými účastníky těch současných světových událostí. No a večer samozřejmě budou kapely, budou koncerty. Z těch známějších bych snad jmenoval Zeměžluč. Anebo kapela Safenat Paneach, která je takovým znovuzrozením několika hudebních těles, třeba Ram Adonai, známých v některých kruzích.

ČRO: Tak to byl Alexandr Flek z organizačního týmu festivalu Meziprostor. Díky, nashledanou.

AF: Děkuju, a všechny zveme. Nashledanou.