Meziprostor: Proč děláme DIY kulturu

Jeffree Benet vysvětluje v článku Do It Yourself kultura, jak si představit, o čem všem je DIY kultura „Může to být umělecká práce na letáčku, který vás zve do klubu nebo na party, jež vás zaujme tak, že na onu akci jdete, obdivujete obrazy, posloucháte hudbu, tancujete, pijete u baru, koupíte si undergroundový časopis nebo novelu vydanou na vlastní náklady, připojíte se na internet, podíváte se na film nebo“ divadlo, (...), a nakonec jdete domů. Armáda kreativních lidí včetně umělců, muzikantů, DJů, filmařů, spisovatelů, herců, a politických aktivistů pořádá večírek pro vás zapojené do jiné armády organizátorů večírků, vydavatelů nezávislých časopisů (...), co přišli s novou dobou.“

zdroj Wiki knihovna

Nedávno se ke mně doneslo, jestli prý nějak moc nedbáme na to, že ten náš fest děláme bez sponzorů, bez reklam, bez… Že to pořád někam „cpeme“.
Možná si na tom opravdu trochu „ujíždíme“. Ale pro náš malý festival je tohle opravdu podstatná věc. Celá filosofie akce je postavena na tom, že si ji uděláme – tedy my pořadatelé, dobrovolníci i návštěvníci. Potřebujeme k tomu jen touhu se setkávat, diskutovat, poznávat a bavit se.

No a tahle touha je chtě nechtě provázána i s financemi. Proto asi tak často opakujeme to „bez sponzorů, bez reklam…“ S velkou nadějí, že i tohle společně zvládneme.

Víme zhruba, jak velké náklady jsou na akci potřeba. Kolik vystupuje kapel a hostů, kteří musí být nazvučeni i nasyceni, kolik stojí letáčky, barva na linoryt, ubytování, toaletní papíry, lepidla a nůžky, nafta… A tuto částku (cca 100.000 Kč) potřebujeme dát společně s vámi dohromady.

22.368,80 Kč

Stav příspěvků na transparentním účtu Meziprostoru. Aktualizováno: 12. 7. 2018

 

DIY peněženka: jak střádáme a jak se můžeš zapojit

Máme transparentní účet. A jsme opravdu vděční, když se na něm sejdou nějaké peníze předem My je můžeme využít i před akcí (např. na propagaci) a taky od prvních minut festivalu (cesťáky pro první kapely, atd.). Pokud jste na Meziprostoru byli a chcete se vrátit, asi víte proč. V tom případě je tohle jistě ideální možnost, jak na akci přispět.

Na samotné akci je vstupné dobrovolné. Takže si můžete sami rozhodnout, za kolik vám tahle akce stojí. A když dané peníze i přispějete, ukážete tím, že má cenu tuto akci dělat i nadále. Jsme rádi, když lidé chápou, že vstupné dobrovolné neznamená zdarma.

My bychom se vám chtěli samozřejmě za příspěvky odvděčit. To hlavní, co darujeme je samotný Meziprostor — program, kapely, atmosféru… Pokud máme rádi i ty uchopitelné věci, můžete si letos odvést i nějaké dárky — placky, trička, CD kompilaci Meziprostor apod. Výtěžek půjde opět na chod akce.

Dalším zdrojem příjmů je výtěžek z vegebistra. Jeho provoz zajišťují dobrovolníci a každá vydělaná koruna jde na provoz akce. No a jelikož jíst se musí, stal se pro akci tento zdroj příjmu důležitou součástí rozpočtu.

A zapomenout samozřejmě nemůžeme ani na Skalákův mlýn. Je to kouzelné místo, které však nespravují skřítci, ale do kterého investují čas a náklady Miroslav a Šárka Skaličtí. Bez nich by Meziprostor neměl takové skvělé zázemí. Proto veškerý výtěžek z barů, co jsou na Nádvoří, jde na chod Mlýna a na náklady za nazvučení akce.

Díky, že s námi tvoříte Meziprostor!