HROB/ "výstavní síň současného funerálního umění", která v roce 2016 zahajuje galerijní činnost. Výstavy mají charakter prezentace - instalace, tedy jednorázové umělecké akce. Poloha výstavního prostoru v zemi (brown-cube) se posunuje po periferii kolem olomouckých hřbitovů a není dopředu známá. Veřejnosti známé je pouze výchozí místo průvodu (a místo povernisážového posezení - smuteční salonek Hotelu Avion). Kurátory jsou Pavel Šuráň a Radim Scholaster. 

Na meziprostoru proběhne perfomance provázená vykopáním hrobu - výstavního prostoru v zemi - a umístěním uměleckého artefaktu - objektu. Kde bude tento prostor umístěn, není nyní známo.

V současné době* má HROB za sebou dvě události - TRUHLA/ otevření veřejnosti při příležitosti rozloučení se se starým rokem - pohřbívání bona et mala signa starého roku; a KORUNY/ výstava šperků Jakuba Čermáka - koruny z korunek (ze zubní protetiky) a Relikviář Sv. Apoleny.

 

 

Sv. Apolena - (Apollonia) patronka osob trpících bolestmi zubů a zubařů. Mučednice, která se stala obětí pronásledování křesťanů v egyptské Alexandrii r. 249 n.l. Ranami do obličeje jí vyrazili všechny zuby, poté jí vyhrožovali upálením, pokud nevyřkne bezbožná slova. Sv. Apolena se raději sama vrhla do ohně a uhořela. Dle tradice se toto odehrálo 9. února, který je také dnem této světice. Je rannou mučednicí a patrně již kolem r.300 n.l. byla prohlášena za svatou.

 

*redakční poznámka: v době zveřejnění tohoto článku má galerie Hrob za sebou již 3 události (instalace MÍSTA Matěje Franka, součást projektu olomouckých nezávislých galerií XY)

 

Související odkaz: