Básnická scéna v Podloubí

Básnická scéna v Podloubí

Lukáš Senft, nespoutaný básník, pro něhož je typické ohledávání živelnějších i angažovanějších poloh přírodní lyriky. Oceňovaný je především jako publicista, ale jeho básnická tvorba si nezaslouží pozornost o nic menší.

Jonáš Hájek, autor básnických sbírek Suť, Vlastivěda a Básně 3. Za první z nich získal v roce 2007 Cenu Jiřího Ortena. Jeho místo v rámci současné české poezie je nezastupitelné, kromě svébytné a silné poezie postavené na zdánlivě všedních lidských prožitcích a zkušenostech mimo jiné překládá z němčiny a je českým ambasadorem mezinárodního poetického serveru Lyrikline.org.

Ellen Makumbirofa, básnířka, slamerka, zpěvačka, performerka. Patří k předním představitelkám české slam poetry, její tvorba je intimní, křehká, něžná -- a důležité místo v ní má i prožívání křesťanské víry.

 

Tereza Sylva, autorka básnické sbírky První ranní vlnobití. Její tvorba je nespoutaná a drsná -- někdy až naturalistická -- ale zároveň citlivá a hluboce lidská. Bez příkras a s velkým smyslem pro detail popisuje svůj život, napětí i krásu v mezilidských vztazích.

Martina Malinová, básnířka, raperka, dokumentaristka, která stojí mimo jiné za feministickým zinem Drzost. V její tvorbě se setkává nekonvenční spiritualita a osobní výpověď s nekompromisním politickým radikalismem. Jak sama říká v jednom ze svých textů: "Všechno co chci, je všechno změnit."

Kamil Bouška, autor básnických sbírek Oheň po slavnosti, za kterou byl nominován na cenu Magnesia Litera za poezii a jako objev roku, a Hemisféry. Chystá k vydání novou knihu. Pravidelně zařazován do antologie Nejlepší české básně. Jeho tvorba je ohnivá, je v ní patrná vazba na surrealistickou tradici, se kterou ale Bouška pracuje neortodoxně, po svém.