O tématu Diggeři a Gerrard Winstanley jsme vás informovali již dříve. Zbývají ještě další tři témata promítání, a to následující:

 

Oscar Romero

Strhující příběh salvádorského biskupa, od kterého se čekalo komformní přitakávání fašistické vojenské jutntě. Ale v katolickém biskupovi se objevila síla vzdoru, a i přes mnohé výhrady, se stal aktivním zastáncem teologie osvobození a postavil se na stranu chudých a utlačovaných.

Cesar Chavez

Biografický příběh hispánského odborového aktivisty, který proslul svým postojem k aktivnímu nenásilí, vycházející z jeho radikálního pojetí křesťanství. Dokázal geniálním způsobem využít metod stávek, bojkotu a hladovek, aby zlepšoval podmínky všem mexickým pracujícím v oblasti zemědělství. Někdy se mu nepřesně přezdívá mexický Gándhí. Cesar Chavez je mimojiné velkým zastáncem eko zemědělství a veganství.


Španělská občanská válka

Španělsko, revoluční rok 1936. Anarchisté přebírají politickou moc nad Katalánskem. Hoří katolické kostely, státní budovy, lidé se vymezují vůči všem formám útlaku a tmářství, kterým museli čelit. Společenská změna přerůstá v občanskou válku, když se generál Franco pokouší nastolit fašistický režim. Hlavní hrdinka, bývalá jeptiška se připojuje k radikální skupině anarchistek Mujeres Libres a skrze její osud můžeme vidět sociální revoluci ve španělsku se všemi klady a rozpory. Vynikající film o svobodě, revoluci, feminismu, násilí a víře.